dinsdag 8 november 2016

Kraanvogels achterna en overvallen door sneeuw.

België – Frankrijk – Spanje.

Het is 7 november en we zijn ingesneeuwd in het Nationale Park Picos de Europa boven in Spanje. We zijn nu een week onderweg en het reisjasje begint wat te passen. De pijn om het gemis van Benji wordt ietsje minder... Nadat we overnacht hebben bij slot Loevestein zijn we zonder files door België gereden. Verder door de Champagne streek via Reims naar Sézanne. De bladeren van de druivenboompjes zijn verkleurd naar geel/bruin/oranje en het ziet er prachtig uit. Dan de volgende dag naar Oradour sur Glane bij Limoges. We rijden door bosrijk gebied waarin mooie kasteeltjes staan verscholen en dan volgt er een groot gebied waar landbouw de boventoon voert met gigantische percelen. Wat is Nederland dan klein..... Het laatste stukje rijden we door de heuvels.
Als we hier staan geparkeerd horen we opeens een bekend en mooi geluid,  overvliegende kraanvogels! 
De volgende dag bekijken we het museumdorp Oradour sur Glane, hier zijn alle mannen, vrouwen en kinderen vermoord tijdens een razzia in de 2e wereldoorlog, het dorp en de lijken zijn in brand gestoken om de sporen uit te wissen....Bizar, gruwelijk is nog zacht uitgedrukt. En de daders zijn nooit gestraft! Schijnbaar is de wereld erg hardleers gezien deze praktijken nog steeds aan de orde van de dag zijn.

  

Hierna vervolgen we de rit naar Chateau Bertinerie in Cubnezias waar we weer tussen de druivenboompjes staan.  Dan nog het laatste stukje Frankrijk via Bordeaux. In het Nationale Park Arjuzanx gaan we nog even op zoek naar kraanvogels die hier ook een stopplaats hebben, we horen ze wel maar behalve plastic kraanvogels zien we geen echte. 
Wel een zwerm Putters, mooi vogeltje.  Op naar Spanje waar we shoppen en tanken bij ElCampo. Nog een uurtje rijden langs de kust en dan staan we in Zumaia waar we de nacht doorbrengen. De volgende dag begint weer regenachtig en het blijft regenachtig met stevige plensbuien. We rijden via Bilboa en Potes  door een prachtige kloof langs de rivier de Deva naar Picos de Europa waar een mooie camperplek is midden in het park.


Als we bovenop de pas (1609m) staan sneeuwt het een beetje bij 0,2 graden...... als we in het dorp Posada de Valdeón  aankomen sneeuwt het al wat meer. De mevrouw die de camperplek beheerd zegt dat als we niet een dag vast willen zitten we beter terug kunnen gaan maar het is al 17.00 uur en dan wordt het in het donker rijden wat ons nog minder lokt dus we blijven en we zien wel wat het wordt. De hele avond en nacht blijft het sneeuwen en de volgende dag ligt er een mooie witte laag sneeuw om ons heen.

We lopen even door het dorp  en op de weg lijkt het mee te vallen denken we...... De townhall  waar we de overnachting moeten betalen kunnen we niet vinden en gaan terug om toch te proberen hier weg te komen. Maar we zijn nog maar net buiten het dorp of het wordt al glibberen en glijden bij een helling op. Omkeren en terug naar de parking. Nog een poging gedaan om de townhall te vinden maar niemand kan ons duidelijk maken waar we die kunnen vinden.  Jammer dan.  Om +/- 12.00 uur  komt iemand langs die ons duidelijk maakt dat de weg naar beneden vrij is en dat we die wel kunnen nemen. Alles vast en gauw gaan. We moeten toch nog stijgen naar 1450 vanaf 1150 meter. Daar ligt ook nog de nodige sneeuw maar het gaat. Na 14 km komen we op een iets grotere weg en die is ook wat schoner. Nog 18 km naar Riano en dan hebben we alleen nog wat natte sneeuw. Na de stad León komt zelfs de zon weer tevoorschijn. Nog een 100 km verder stoppen we in een bos langs de A52. We hebben een prachtige zonsondergang! Morgen op naar Portugal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten