zondag 21 oktober 2018

Mozambique, 19 oktober.
Wij zijn dus weer onderweg.......  Donderdag 27 september aangekomen op het vliegveld O.R. Tambo van Pretoria en opgehaald door Ronald. De koffers uitgepakt, die zonder gedoe door de douane zijn gekomen. Nog wat boodschappen opgehaald en vroeg gaan slapen. De volgende dag de truck weer klaargemaakt voor de komende reis maar Arend is niet tevreden over de accu’s, deze presteren bijna niets meer.
Dus de firma Easy Solar gebeld of ze nog steeds accu’s op voorraad hebben en in de middag twee nieuwe gehaald. Zaterdag nog een rondje boodschappen gedaan in de stad en accu’s plaatsen. Even gezellig gegeten met Ronald bij z’n buurman het Otterlake restaurant. Maandag nog twee accu’s gehaald want dat werkt toch beter......water getankt en dan gaan we dinsdag 2 oktober toch echt weer op stap. 
 Naar Cullinan waar we vol tanken en dan binnendoor naar de N1. Het is een rustige weg zodat we weer even kunnen wennen aan alle geluiden en gerammel en het links rijden voordat we op de snelweg komen. In Polokwane  gaan we richting Tzaneen en Magoebaskloof. Deze regio is wel weer wat armoediger dan rondom Pretoria. Maar er staat onderweg wel een nieuw winkelcentrum met een grote supermarkt. Er is voor uitgang. Na Moria wordt de wereld aanmerkelijk groener en is er overal landbouw, bananen en sinaasappel plantages.  En een heus dennenbomen bos. In de Magoebaskloof bellen we Bernard Collins als we bij het Orionhotel zijn. Bij hem mogen we een aantal dagen op de farm/ tuinderij staan. Er worden schapen gehouden maar er is ook een grote aanplant van advokado’s. De eerste bomen geven  nu vruchten.  De motor wordt uit de truck gehaald en we toeren wat rond in de omgeving, het is hier prachtig.
Door dennenbossen naar Dap Naude dam, wat rondgereden in het bos. Dan naar Haenertsburg waar we tanken. Dit is een mooi plaatsje. Nemen een kijkje bij de Ebenezerdam en een kaasboerderij..... De kaas proberen we maar niet. Het ziet er niet uit.  Na een mooie afdaling in de kloof slaan we af naar de Debegeni watervallen, die  leuk zijn.
Er staat overal picnick tafels waar de lokale bevolking de vrije uren doorbrengen met een goed gevulde koelbox. Via het dennenbos terug naar de farm.  S’avonds hebben we met Bernard gegeten bij een pizzaria in de buurt. Gezellig.
 De volgende dag gaan we weer verder richting Krugerpark waar we reserveringen hebben staan anders waren we hier nog een aantal dagen gebleven want het is een mooie omgeving.  In de stad Tzaneen nog even winkelen en dan naar Phalaborwa Safari park wat net voor het KrugerPark  ligt.  We zijn hier mooi vroeg en kunnen  nog een safari in het park doen als dagtoerist.  We zien olifanten, zebra’s, giraffen, impala, duiker een bateleur, neushoornvogels en een arend met prooi. Geweldig!   
                                                                                      De volgende dag gaan we echt het park in nadat we ons hebben gemeld als overnight visitor en onze permit hebben gekregen. We rijden een mooie route door een terrein met Mopane bomen.
Het lievelingseten van de Olifanten zegt men. Bij het Masorini Picnick spot en Historisch museumpje zien we onze eerste luipaard. Wat een mooi beest.  Toeren verder langs diverse waterplaatsen waar we verschillende dieren zien drinken.
Als we in de middag bij het Letaba kamp aankomen hebben we giraffen, impala’s, waterbok, buffelo’s, zebra’s en olifanten gezien. De lilac brested roller, groene beaeters, de visarend, sadle bill Stork en Marabou bij de Mooiplaas picknick spot, longtailed shrike, hop, eekhoorntjes en op de camping zelf een African Scops uil en overal loopt de Natal Francolin rond. Het volgende traject gaat via via naar het Balule kamp bij Olifants restcamp, het is een kleine camping maar heel leuk. Je kunt langs het hekwerk staan en de hyena’s rond het kamp zien lopen.
Onderweg zien we het wildebeest, krokodillen, nijlpaarden, steenbokje, bleu waxbill, neushoornvogel en onze 2 eluipaard. Een mooie Baobab boom de zogenaamde Von Weillighs Baobab.  En s’avonds twee belgen die ook met een truck rondtoeren in het park.
Vervolgens zakken we verder af naar Satara restcamp.  Het landschap is afwisslend open en en wat dichter begroeid met kleine of grotere struiken. Er is nog geen regen gevallen dus alles nog dor en droog waardoor je de dieren goed kunt zien. In Satara boeken we een nacht drive en zien we de spotted hyena, olifant en giraffen, de porcupine , scrub hare, site striped jackal en een genet kat. Als we de volgende dag weer on tour zijn zien we 3 cheeta’s, grond neushoornvogels, veel olifanten en 3 leeuwen.
Ook treffen we Ruth en Jurgen die ook op reis zijn  in een truck. Dan gaan we op naar ons laatste kamp, Skukuza restcamp. Vandaag zijn het de buffels, boomeekhoorntjes, dwerg mongoos jes die op de voorgrond treden met als bonus weer een leeuw. Dit kamp vinden we wat minder maar het restaurant is goed. Nog een rondje door het kamp en het is weer een topdag  leeuwen, leeuwin, 4 neushoorns.
Bij de Mpondo Dam zien we honderden olifanten die in het water rondspetteren. Ook zebra’s, impala’s, buffels, kudu, waterbokken, apen en varkentjes komen drinken, het is ongelofelijk zoveel dieren. Dichter bij het kamp zien we nog een Giant eagle Uil en een hawk eagle. Het is de laatste dag dat we in Krugerpark rondrijden. Toeren naar Crocodile restcamp en uitgang. Maar we komen weer veel moois tegen, 5 leeuwen, cheeta met 3 jongen, nog een neushoorn, reedbuck, gelesnavel ooievaar en de Afrikaanse opensnavel ooievaar.
Door het hele park heen zie je dus wel olifanten, giraffen, kudu, zebra’s, impala’s en waterbokjes, wilde beesten, buffels en roofvogels. De ene dag zie je meer olifanten, bij het volgende terrein weer meer giraffen. In het zuiden dus meer leeuwen, cheeta’s en neushoorns.

  Maar er is altijd en overal wat te beleven in dit park Gewoon schitterend!  In Komatipoort zoeken we een spar om weer wat brood en groente in te slaan. We overnachten op Komatipoort caravan park wat een korte en zeer lawaaiige nacht wordt. Zoveel treinen die bij de overgang lekker lang fluiten dat je amper slaapt

Vandaag 13 oktober gaan we de grens over naar Mozambique.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten