zondag 9 december 2018


Zuid Afrika, 7-12-2018.

Vanuit Colchester gaan we naar de stad Uitenhage waar we weer wat inkopen doen voor de komende dagen. Dan door naar de Baviaanskloof die bij Hankey begint.
Vandaar beginnen de citusboomgaarden tot na Patensie en Sitrus.  De landerijen zijn weer mega groot. 1stestuk van de kloof is nog geen Park en zijn er nog boerderijen en citrus boomgaarden.
Bij de ingang betalen we onze overnachting op de Doodsklip camping. Mooie plek in de bush maar voordat we daar zijn moeten we eerst nog door de Crombrink Pas omhoog en via de Holgat Pas weer naar beneden. De passen zijn stijl en erg smal op plaatsen. Gelukkig komen we niemand op deze stukken tegen. Er heeft brand gewoed en grote stukken land ziet er zwart geblakerd uit. In de verte zien we nog rookpluimen en brandt het nog steeds. Deze branden worden meestal veroorzaakt door blikseminslag. Verder door de baviaanskloof met mooie uitzichten en nog de Grasnek pas.

Daarna loopt het pad langs en verschillende keren door de Baviaans rivier. De diepte van het water en de breedte van het pad is tot dusver geen probleem geweest. Maar langs de rivier beddingen groeien de bomen steeds dichter en hier en daar hebben we wat ruimte moeten maken..... Aan dieren is er niet zo veel te zien, de bavianen een buffelo en een paar bosbokjes. We verlaten het park weer en parkeren op de Uitspan camping. Prachtige camping waar we een paar nachten blijven. Wandelen door de kloof, naar de Busmans grot en naar de boog.



Via de R339, Avontuur en De Vlugt hebben we een prachtige route over de Prins Alfreds Pass naar Knysna. Op de pas staat een Memorial van meneer Bain (1830-1893) die bijna alle paden over de passen heeft gerealiseerd. Ook rondom Knysna hebben branden gewoed. Veel zwart en als het wat regent stinkt het nog. We vinden een mooi plekje langs de kust bij Kleinkrantz. Maken een wandeling in het Wilderness Park, leuke wandeling langs de Touwrivier waar veel ijsvogels moeten zitten....niet 1 gezien. Wel de Knysna loerie, Cape batis en 3 soorten sunbirds. Bij terugkomst is de re voorband een beetje platter dan de rest. Lijkt op een lek ventiel, dus maar oppompen en vanavond maar verder kijken. In George sluiten we een nieuwe auto/motor verzekering af bij de Fa Santam. Bij de plaats Heraldbay vinden we een mooie plek aan de zee. Er zijn enkele vissers maar verder rustig. Hier gaat het wiel eraf en dan blijkt dat het plaatje waar het ventiel door zit lek is. De band moet eraf, de kit verwijderen en opnieuw plakken. Dit moet vannacht drogen. Daar staan we dan op 3 wielen en een krik. Als we wat uitkijken over de zee zien we twee walvissen zwemmen  Prachtig.
De volgende dag gaan we door naar Oudtshoorn, een mooi dorp/stad. De camping Kleinplaas is mooi, maar wel wat lawaaiig op de vrijdagavond. Heerlijk gegeten in the Black Swan. Voor we het dorp binnenkomen zien we al veel struisvogel boerderijen. Sommigen dieren zien er niet zo goed uit en even later zien we een bord dat ze daar in quarentaine zitten.
Via De Rust en de Meiringspoort/kloof  wat langs de Groot rivier  en Meiringspoort waterval loopt, gaan we naar het plaatsje Prince Albert. Het laatste stuk voor het dorp is de omgeving al een stuk kaler en zien we de struisvogel boerderijen en de eerste wijn en olijf estates. Het is een leuk dorpje om te zien, maar zijn voornamelijk tweede huizen voor vakantie. Als er niemand is valt er ook weinig te beleven.  Vanuit Prince Albert gaan we de Swartberg pas op, ook weer een prachtig stukje natuur. Vanaf de top rijden we een klein stukje terug om de Gamkakloof “ Die Hell” in te gaan.
Het is voornamelijk stenen met kleine struikjes groen, verderop in vallei rijden we door een groot veld met Protea bloemen. De vallei wordt steeds smaller totdat we bij de echte kloof komen. Een campertje komt van die Hell en waarschuwt voor heel smalle haarspeldbochten en super smalle wegen..... Je kunt elkaar daar niet passeren.......Dat wordt wel erg spannend! En het is spannend, gelukkig komen we niemand tegen op de afdaling en hoeven we maar 1keer te steken in een van de bochten. Pffff we hebben het gehaald. Onder in de kloof  is de begroeiing  weer wat dichter en de spiegels hebben het weer zwaar te verduren.
De kloof valt  onder Cape Nature maar er is niemand op het  kampeer terrein  aanwezig. Maar er is nog een andere camping Piet se Stanning waar we kunnen staan. Er is nog wat geworstel met de bomen aan het pad maar we staan “weer te plak”  De volgende morgen ruimen we de ontbijt boel op, maar de suikerpot blijft nog achter voor de koffie. Als ik weer buiten kom is de suikerpot verdwenen...... Toch nog maar binnen even kijken of ik hem niet mee genomen heb maar potje is niet te vinden “heul apart” Arend scharrelt buiten wat rond heeft gereedschap buiten liggen en ook de fles bakolie die plotseling weggrist wordt door een AAP, baviaan. Shit... hij is zo stilletjes te werk gegaan dat we niets gehoord of gemerkt hebben.  Even later is de suikerpot weer gevonden maar de suiker is op......  De aap zit een tijdje te brullen achter een struik maar er valt niets meer te halen en hij verdwijnt in de bosjes. Alle spullen weer naar binnen en  ramen en deuren maar weer dicht voordat we  op de motor naar het infocentrum en museum gaan. Langs het pad staan 12 oude huisjes van familie die er destijds woonden.
Ze zijn opgeknapt en beschikbaar voor toerisme. Nog een biertje bij Piet gehaald en ze vertellen dat er s’morgens vroeg nog geen gasten naar beneden het dal inkomen. Dus maar vroeg op pad gegaan, hier en daar nog een lastige tak afgezaagd en dan de pas op voordat er toch iemand aankomt wat we hier niet kunnen hebben. We moeten 2 keer steken maar weer heelhuids boven. Een poosje later komt ook de motorclub achter ons aan en voorbij. Ook zien we nu klipspringer, mountain reedbuck en op de camping was de cape grijze mongoose. De Swartberg pas weer over en zo hobbelen we rustig naar Calditzdorp. We kamperen bij het oude treinstation wat camping is geworden. Een halve kilometer verder is De Krantz winery die ook heel goede port moet maken. Dit maar even geproefd ;-)), en wat meegenomen voor de feestdagen. In Oudtshoorn breng ik een bezoek aan de kapperzaak “Mooi”, gekortwiekt kunnen we verder, via de Rooibergpas waar we niet zo veel van zien want het is zwaar bewolkt en het regent. We zien nog een paar Sabel- Antilopen lopen in een prive park.
Ook zijn er nog struisvogel boerderijen. We volgen een stukje Route 62, komen langs Barrydale een leuk toeristisch plaatsje, over de Tradouws pas, langs drupkelder waterval naar Swellendam.


Hier bekijken we het Drostdy museum. Het originale Drostdy was door de Dutch East India Compagny gebouwd in 1747 en uitgebreid in1813 door de Britten. Het Mayville house is van 1853. Naast Swellendam ligt het Bontebok National Park waar we overnachten. De bonte bokken lopen langs de truck, rode bisschops in het riet, whydah’s en wevers vliegen af en aan. Een rondje door het kleine park kost 1,5 uur. Bonte bokken, grijze bokjes en de Denham bustards. In Malgas gaan we met een ponton brug over de Breede rivier.
We moeten samen met een andere auto en zijn toch wel zwaarder dan de 10 ton die op het bordje staat, maar dat is volgens de mannen die de ponton naar de overkant moeten trekken geen probleem. We komen wat moeilijk los maar dan gaan we langzaam maar zeker naar de overkant. Dit gebied is een grote graanschuur voor ZA, grote landerijen met veel schapen en heel veel strobalen. Het graan is er al af. Er scharrelen geregeld wat kleine groepjes blauwe kraanvogels door de stoppels. En dan zijn we eindelijk bij het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika. Cape L’ Agulhas.
Hier zijn ook een aantal russen die het heel interessant vinden en we worden uitgenodigd om met hun te toasten op het feit dat we daar zijn. De nacht brengen we door naast het scheepswrak Meishu Mara.  Mooie plek.  Nadat we de vuurtoren en het museum hebben bekeken gaan we via Elim verder langs de kust.
Onderweg ontdekt Arend dat er een band wat tikt en denkt aan een steentje wat in het profiel van de band zit maar als we stoppen voor de koffie ziet hij dat het ijzer door de band komt en dat is niet goed.......We rijden langzaam naar Gansbaai waar we op een parking de band kunnen verwisselen.  Er worden 2 nieuwe banden besteld bij Jimmy in Pretoria en die worden naar CapeTown verstuurd. We hebben nog 1 reserveband maar die is ook slecht en voordat we naar Namibie gaan willen we weer 2 goede reservebanden hebben. Verder langs de kust naar Walkerbay waar we op de parking overnachten. Er is een klipcave op de scheiding van het strand en de zee. Je kunt alleen bij eb in de grot komen. S’ avonds zien we nog een paar walvissen waarvan 1 met een jong die vlakbij de kust zwemmen.
Prachtig gezicht! De reis gaat verder via Stanford naar Hermanus. Hier ontmoeten we een oud collega van Arend, Wiebren  met echtgenote Hennie en hun kinderen en hebben gezellig samen koffiegedronken in de stad.  Maken een wandeling door de stad, scoren een T-shirt van de walvissen ;-)) en hebben een heerlijke lunch bij Burgundy restaurant.  Zien nog een walvis in de verte, de meeste walvissen zijn al vertrokken. Na een nacht met veel gepraat naast de deur gaan we naar Rooisand Park. Het ligt aan de Botrivier lagoon en is een vogelparadijsje. Je kunt er wandelingen door het gebied maken en er is een vogelkijkhut.
De flamingo’s, lepelaar en kraanvogels staan voor de deur en verder zien we nog de cape teal, black winged stilt, pied avocet en kittlitz’s plover.. Brengen nog een bezoek aan de pinguins in Betty’s Bay  De beestjes zijn in de rui en zitten en liggen rustig op de kant te wachten totdat hun vel/vacht weer normaal is.

Dit duurt een week of 3 waarin ze niet in het water kunnen en eten. Ze hebben gezorgd voor een vetreserve om deze 3 weken door te komen. Terug naar Rooisand NP waar we overnachten. Het weer is erg onstabiel hier en deze nacht komt het water ook met bakken naar beneden. Ook de volgende dag nog dik bewolkt en af en toe regen.  We maken een toertje rond Botrivier, waarvan een gedeelte ook vogelgebied is.
Hier ook weer kraanvogels, Denham burstard, zwaluw, rode bishop, wevers en een ijsvogel.  We eindigen bij John Janssen en hondje Bingo waar we een paar dagen blijven.

De motor heeft nog steeds last van lekkage van de voorfork demper. Arend had al een seal meegenomen en samen met John repareren ze boel weer. Nieuwe olie en iets hoger afstellen, nu rijdt het als een speer. John neemt ons mee om Genadedal te bekijken.

Hier staat de oudste missiepost (1838) van Zuid-Afrika en is nu een museum. Een kerk, molen en verschillende huisjes waar van alles staat uitgestald. Echt een aanrader! Het staat in geen enkele reisgids maar is de moeite waard. Greyton is een pensionaris  dorp, leuk met grappige winkeltjes en restaurantjes. Als ook de motor olie gevonden is gaan we terug naar Botrivier. Nog een dagje knutselen en een braai als afsluiter van ons bezoek, was gezellig! en dan op naar African Overlanders camping bij Kaapstad. De banden kunnen elk moment arriveren maar zoals gewoonlijk in Afrika is dat moment heel rekbaar en wordt het pas vrijdag aan het eind van de dag( en dat is eigenlijk nog snel) en kunnen we ze pas maandag ophalen...... We gaan even boodschappen doen bij de Cape Mall aan de N1 bij Kraaifontein. Mooi ritje om de motor de testen. 
 We kunnen dan ook een mooi ritje maken in de omgeving. Naar Paarl en Wellington waar we door de Bains pas en kloof rijden en terug via de Du Toitskloof. Er is nog veel bewolking en boven in de passen is het nog behoorlijk fris. Bij de Du Toitskloof Winery doen we een wijnproeverij en hebben een late lunch in hun restaurant. Met de rugzak vol lekkernijen ;-)))) gaan we weer op weg  naar ons truckje. Vandaag een heuse zondagse en zonnige rustdag op 9 december 2018. 


Groetjes en veel leesplezier!       

1 opmerking:

  1. Wat wer in moai ferslach! En wat sjogge Jim in protte ferskillende visten.

    BeantwoordenVerwijderen